Virkade mössor till Bergatrollen <3

Hej!
Nu har jag vigt två dagar åt att virka mössor till de härliga Bergatrollen Alva o Maja. Och gissa om det blev uppskattat, när vi kom dit med dem igår kväll. Rena kalasstämningen. Jag blir så himla glad över sån här lycka, som jag såg i deras ögon. De hoppade och skrattade och showade. Och naturligtvis skulle mamma också prova. Och inte en eller två mössor åt gången. Nä, jag tror de toppade med 3 på en gång. Sån glädje. Jag fick spelat in en film när de höll på. Och jag satt här ock kikade på den nu. Jag skrattade lika mycke nu, som i går. De visade oss och sa " Maja fin" Eller "fin" när mamma provade. Och de sa "mysigt" när de hade flera lager mössor på sej. Vilken glädje. Så det blir fler grejor att skicka in i deras fanatsi och glädjevärld. Så lite jobb, men så otrolig stor glädje. Jag tackar för den energikicken <3
Nu till mönster Denna rosa Ugglemössa hittade jag mönster på:
http://kungenomajkis.blogspot.se/2011/10/virkad-ugglemossa.html
Men jag virkade med Tanjagarn och virknål 4. Då passar den till ålder 2-3 år. Jag satte fast garn och flätade en enkel trefläta, som går att knyta under hakan.
 
 
Denna vita solhatt är mönster från det här :  
http://www.garnstudio.com/lang/se/visoppskrift.php?d_nr=s24&d_id=27&lang=se
 
Jag virkade några varv extra på brättet så det mer liknar en solhatt. Garnet är Tanja och virknål nr 4 Ålder 2-4 år 
 
Denna mössa är tagen ur mitt egna huvud. Så här har jag gjort:
En magisk ring
V 1:Virka 10 st om ringen
V 2: Virka 2 st i varje st =20 st
V 3: "Virka 1 st i första st, 2 st i nästa" varvet ut = 30 st
V 4: Virka 2 st i var sin st, virka 2 st i tredje st" varvet ut = 40 st
V 5: Virka 3 st i var sin st, 2 st i fjärde st" 9 ggr, sen 4 st i var sin st = 49 st
V 6: Virka 5 st i 1:a st, hoppa över en st och virka 1 fm i nästa st, varvet ut= 12 stolpgrupper med fm mellan varje grupp.Avsluta med en sm i 1 st på första stolpgruppen.
V 7: Virka tillbaks ett steg med en sm så du hamnar på sista fm. Där virkar du 5 st i fm. I tredje st (mittersta på stolpgruppen, virkar du en fm, 5 st i nästa fm varvet ut= 12 stgrupper med fm mellan varje grupp.
För bra längd, virkade jag 15 varv med varv 6. 
Garnet jag använt är Helenegarn och virknål nr 5
 
 
 
Dessa " skidglasögonsmössor" hittade jag mönstret på:
Järbogarn.se mönster nr 91030
Garnet är även här Helene och virknål nr 5 barnstorlek
 
 
Här har den stora möss/hatt/hårband/huvudprydnadsälkaren Alva, lyckats få på sej 3 mössor Och platt och snyggt ska det vara. Hon verkligen älskar och tycker det är mysigt när det är varmt. En riktig mysfia är hon. De bäddar gärna ner sig i soffan med filtar suttar nappar och strumpor, och l´kikar på Dora på tv. Men de är uppväxta med mycket soffmys, så visst är det härligt <3
 
Och här är Maja med ugglemössa och skidmössa på. Hennes ansiktsutryck när hon känner nått, oavsett glädje eller ledsamhet, går inte att ta miste på. Ja, hennes och Alvas glädje gick inte att ta miste på i går. Så visst får det bli några fler mössor att leka med. Så det blir till att rota i mönster mellan de olika projekten som är i gång i skrivandets stund. För oj vilken glädje som spred sej, även i mej. Det bästa med de små ungarna är ju att inget är konstlat. Allt är så äkta och så precis, så de känner. Och den vetskapen ger så fantastiskt mycket tillbaks, när jag känner de små goa varma armarna som kommer runt min hals från dessa små älskade ungar. En kram full av kärlek. Och precis samma känsla bubblar upp i mej när Elvira, efter flera månader kommer och kryper upp i mitt knä, och man känner värmen innan hon somnar, eller vilar lite. Battarieladdning bättre än något.
 
 
Nä, nu ska mormor/farmor leva livets ljuva dagar och se vad virknål/ stickor/ garn drar mig idag :)
Vi ses snart igen Kram
Eva B
 

Vinter och mys, skottning och virkning

Hej!
 
Ja så kom då snön som jag önskade. Visste bara inte att jag längtade så vansinnigt. Men nu är den här. 30 cm mjuk lätt snö har vi fått på 2 dagar. Så John Dere (traktorn) fick hjälpa till att få bort de värsta massorna. Sen ser det ut som små myrstigar, till Lillstugan, hönsgården garaget, och vedhögen. Och jag tycker om när det är fina kanter efter skottningen. Så jag har filat runt med det. Roligt att ta tag i nått kraftigare än virknålen eller stickorna också :) Och viss blir det alldeles görfint när månen lyser på de vita vidderna och träden. Ja, ni som vet att jag bor i skogens sus, mellan stubbar och träd, vet ju att jag kanske inte ser så mycket vidder. Men gräsmattan kan vittna om att det finns mänskliga varelser här. 
När jag ser uteträmöbeln och eken som strå snett till vänster bakom, tänker jag på den fantastiska sommaren vi fick. Så mycket mys med mormoster och vänner vi haft där under "korkeken". Ett underbart träd att söka skydd från den tunga middagssolen. Men inte hatad, varken den eller snön. För det är väl det som gör Sverige så fantastiskt att bo i. Och blir det för varmt eller kallt, då kryper jag in i min koja. Antingen värmer jag mig med oljelampans brinnande ljus och ullfilten: Eller så vevar jag igång takfläkten när värmen blir för påtaglig. Livet ska va gott, och vi väljer hur vi vill ha det. Eller hur :)
 
 
 
Men jo, visst har det vart mer än skottning dessa dagar. Detta lilla virrvarr av garn, är en liten del ur det förråd av restgarn som jag har samlat på mej. Och ibland kommer det verkligen till pass. Och vad detta trassel ska bli kommer senare. För i denna hjärna snurrar det hela tiden av nya grejor att göra. Och mina pysselsidor som jag är med på, på fejjan bidrar starkt till mitt tunga missbruk av garn. Och det tackar jag för. Men det kunde tagit en ända med förskräckelse i går. Gubben var på köpcentrat i grannstaden. Jag frågade om han kunde smita in på Rusta när han ändå var där. De har ju så billigt garn. Jodå, det gjorde han, utan prut. Men på väg ut, kan vi säga att karatekid fick ett nytt ansikte. Men en sliten och värkt kropp, visade vintern att den inte hade något som helst överseende med ovansagda krämpor, till varsamt omhändertagande. Likt en spädkalv med vissa akrobatiska kunskaper for han runt som en boll i en lottodragning. Och på ett förunderligt och helt otroligt sätt, stod han efter en stunds dans, och kikade på en man som står längre fram och bara stirrar med stort gapande, men tyst, mun. Gubben sa att det gick bra, men han var öm när han kom hem. Inte på ett speciellt kärleksfullt sätt då, utan mer i benet, ni fattar ;). Kroppen hans är ju ganska mör ändå.
 
 
Jaha ja, första och största gardinen till köket har landat på bordet. En virkad kant runt, ger stadga och det blev väldigt bra. Nu håller jag på med andra och något mindre kappan. Det är väl då det känns så där, med två fönster. Men men ... Jag får hoppas de hinns klart till påsk. Då ska mitt lilla mormorskök vara pyntat med virkat både här och där. Jag gillar sånt där lite hemmagjort och kul när det verkar bli bra. Mönstret kan jag ju inte ge ut. Men den är virkad i 8/4 garn Bomull
 
 
Nä nu dyker jag ner i soffhörnet igen. Nu börjar ju farmen och alla intriger. Måste ju ha lite spänning också ;) Ha det gott i vinterlandet och var berädda på att ni kan få ta fram era akrobatiska kunskaper när ni minst anar det. Så tar det varligt. Och som Sven Mellander skulle sagt: Snö på backen, snöbroddar på :)
Vi ses snart igen Kram 
Eva B
 
 
 
 
 
 
 

Strumpor i långa banor

Ja, i höst och vinter har strumporna fått ta stor plats. Det är många som vill ha strumpor, och jag är glad för det. Och som jag skrev i förra inlägget " bagarens barn...." Men min härliga Mormoster kikade fram bakom sin sovrumsdörr, med ett stort leende på läpparna när hon gav oss var sina paket, efter vi varit där på en härlig julmiddag. Hon hade stickat de varmaste strumporna till oss. Det är hjärtat på rättat stället. Det är precis så en jul ska vara. Att hitta det ultimata i julklapp, givet av hjärtat och värmer mottagaren. Jag kunde själv ha stickat oss strumpor. Men jag är 50 år nu. Har ägt 3 egna par hemstickade strumpor, ett par sen jag gick i skolan, och de andra 2 paren stickade för 20 år sen. ( De senare fick min systerdotter, när hon väntade Bergatrollen för  lite över 2 år sen, då hon hade fruktansvärd värk och vätska i hela kroppen. En unge som ääääääälskar stickade strumpor och fryser om fötterna ) Så, oavsett om man gör eller inte, så var det en otroligt värmande julklapp, ett par hemgjorda till mej och ett par till gubben.
Strumporna på bilden här nedan är till systerdottern. Det beiga paret är bara stickat en vanlig fot av strumpan. Sen har jag virkat från ankeln och upp i krokodilvirkning i Helenegarn. Det andra paret är av Mixgarn. Också det från Rusta. Allt i Acryl. Jag gjorde också en fuskolle av samma typ som den lila här nedan. Fast hennes var en önskan att få i grå med svarta knappar. Så så fick det bli
 
 
 
 Dessa har ni sett till leda. Men denna fick svärdottern Bettan. Hon älskar lila. Även detta är stickat i Helenegarn Acryl från Rusta. Knapparna från min skatt <3
 
 
 
 
Grabben är glad i stickade saker. Så det fick bli mössor till honom och fuskollar. En mössa är inte med på bild. Men är samma som den ni ser fast längre. Garnet på mössan är Tanja Acryl och på fuskollarna Mixgarn. Det är ett otroligt lätt mönster på ollarna. Man lägger upp 86 maskor på rundstickor 4, och stickar runt i ca 25 cm ( mät på er själva) sen delar man arbetet, och stickar var sida för sig. Jag la till ca 6 maskor på var sida fram och var sida bak för att slippa "glipan " vid axeln. Men du kan sticka helt rakt ner också. När hela arbetet mäter 45-50 cm maskar du av maskorna. Sen stickar du den andra sidan likadan.
 
 
Dessa strumpor är till en vän, De blå är i Tanjagarn. De gröna och oranga är i ett grövre äldre garn som heter Acrylda. Vet inte om det går att få tag i, idag. De beiga strumporna är i Helenegarn. Och de gråmellerade är i Raggi.
 
 
 
 Pappa Jan, måste få sin årliga dos av strumpor. Så här är hans 2 par Raggi och ett garn som heter Sudan 100 % ull. Gott så det räcker.. 
 
 
 
Jaa, så var denna julen gjord. 2014 har inletts med värme och en himla massa regn. Nu i helgen lovar man lite kyla och kanske lite snö. Och för ljusets skull kan jag säga att det vore inte fel. För det blir mörkt och trist i skogen när regnet bara faller. Men jag ska inte klaga. Jag har handarbete och ett gott liv, med goa vänner och nära, så skam på mej som klagar ;). Nästa gång blir det inte mer julklappar, det kan jg lova. Men jag gör ju annat också. Ha en riktigt härlig helg, må gott och ta vara på det fina stunder som finns runt oss mer eller mindre. De gäller att se dem och bevara dem i våra huvud, tills en dag det är mindre bra. Då skrattar vi och fyller våra hjärtan med värmen från den stunden. Så tanka på och se er omkring. Det finns mycket att vara glad över , vi ses snart igen <3
Kram Eva B
 
 
 

Disktrasa, underlägg, fuskolle

Gott nytt år på er. Ja nu skriver vi 2014. Och jag är övertygad om att, är vi fokuserade på att det ska bli bra, då kommer bra saker hända. I jul fick jag 3 fantastiska julklappar, och faktiskt en alldeles underbart lugn och härlig jul. Men de finaste julklappar jag kunde önska mej: jul med mina ungar och barnbarn, går inte att slå med nått annat. Finaste fotot på Bergatrollen Alva o Maja. Och nått helt otippat som gjorde mej otroligt glad. Vet inte om givaren kan förstå så mycket värme det gav mej. Jag handarbetar alltid och mycket. Men som ni vet så blir bagarens barn, utan bröd. Men min älskade goa mormoster Pippi har öron och hjärta och ögon som ser känner och vet vad känsla är. Hon hade stickat ett par varma goa ullstrumpor till mej och gubben <3 Herre jösses vad glad jag blev. Så nu förstår jag känslan när andra får strumpor i julklapp. Så mycket känsla i den gåvan <3
Men här sitter jag och blir känslig. Är ju inte sån ;) eller ja.....Men helt klockren och underbar gåva. Så tack min älskade mormoster Pippi <3
 
Nu åter till handlingens kraft och tillverkningens tid igen. Här har jag stickat disktrasan som alla stickar. Mönstret finns här : http://www.hildursbarnbarn.se/produkter/monster/gratismonster-disktrasa/
Hade ett lingarn, så jag körde dubbelt garn för att få lite struktur och nått att ha i handen. Är under prövning nu och känns helt ok.
 
 
Här har jag testat att virka i Traditionsgarnet, som finns på rusta. Stjärnan till vänster ser ut så här i beskrivning :
 
De tre sista varven har jag hittat på för att få en "samlad" stjärna. Lm mellan taggarna på 1:a påhittade varvet. Och det andra varvet är också lm från toppen av udden, fäst med fm på mitten av föreg. varvs lm-båge. Sista varvet är fm runt varje lm-båge.
 
Rutan till höger är en vanlig mormorsruta, med ett avslutande varv av 5 lm , 1 fm runt bågen i föreg. varv.
Dessa rutor har jag testat att limstärka med 50% vatten och 50% lim. Och jo, det blev hårt och jag tror att det ska bli en liten tillverkning av glas/koppunderlägg. Funkade väldigt bra. Man kan ju testa en masa olika rutor och i samma stil av garn, men kanske olika färger. Vilken härlig effekt på fikabordet, eller vad tror ni. Lämna gärna en kommentar här under. Alltid roligt att se vad ni tycker. Bara att skriva kommentar och välja annonym som konto, om ni inget har. Men jag är glad om ett namn finns med. Känns mer personligt då :)
 
 
 
 
 
Och denna har ni ju sett förrut. Men alla tog slut i jul, så jag fick göra en i gräddvitt Helenegarn. Knapparna är från min knappskatt från förr. Härlig svart blomma som gör sig väldigt fint mot den oskylldigt gräddvita färgen.
Mönster finns inte och bilden hittade jag på nätet. Med fantasi och lite närigt öga kan man hitta en bra kombo att få ihop denna. Min är stickad på 36 maskor och 58 cm lång. Bara fantasin stoppar er
 
 
Och kan ni tänka er, jag har startat ett kanske evighetslångt projekt. Det ska ju bli till mej. Men vännens mamma pratade om virkad gardin, och jag föll som en fura. Så nu håller jag på med en köksgardin. Två kappor går åt till vårt kök. Och med det följer en nostalgisk tanke från mormors tid. Hon virkade gardiner. Så jag , om det blir mer än tanke, tänker mig hyllremsor under skåpen och virkade dukar i köket igen. Det finns dukar från min tid som ung och virkande. Men nu vill jag ha gammelromantiskt med rosmönster och fjärillar. Kanske en tantvarning, men det kan jag ta. Jag tycker det är så fint. Så mellan stunderna kommer jag att greja med egna saker. Och kanske dyker nån bild upp på nätet som får mina tankar åt annat håll. Vi ses snart igen
Kram Eva B
 
 

Poncho tröja mössa strumpor och annat

Tre små damer ska ha lika. Tack vare min fantastiska mormoster, får de så här härliga flättröjor. Mönstert är ett köpemönster. Poncho har jag virkat. de fanns i en veckotidning under 2013. Mössorna är gjorda på den stickring som är ca 50 cm i omkrets. Och vanliga små strumpor. På en del strumpor valde jag att virka ett var för att göra dem lite mer "tjejiga". Och "Hello kitty" väskorna har jag virkat efter en bild. På baksidan broderade jag in flickornas namn i ljsrosa. 
 
 
 
 
 
 
Och menas jag satt där i min lilla värld och fick fantisera om vad små flickor vill ha, så kom jag på mitt underbara glittergarn. Naturligt ´vis ska de ju älska bling lika mycket som jag. Och Alva älskar hårband och glitter. Bilden här under är ett armband ca 7 cm brett. Jag gjorde även ett som var ca 3 cm brett. Alva fyllde sina armar med dessa.
 
 
Och ett litet hårband med en blomma på. Ja, det skulle jag vilja ha om jag var liten. Ett justerbart för önskad storlek. Även dessa prydde Alvas huvud. En blomma åt var sitt håll.
 
Och ska man ut och vara lite dicotuff så passar det ju alldeles utmärkt med ett glittrigt midjebälte. Allat är virkat enlig principen
Varv 1: lm till önskad bredd
Varv 2: Hoppa över 4 lm och gör en st-grupp på 3 st 2 lm 3 st. Hoppa över 3 lm, gör en st-grupp i nästa maska.
Varv 3: vänd med 3 lm, 1 st-grupp om de 2 lm, 1 st-grupp om nästa lm-båge
 
På hårbandet är det bara gjrt en st-grupp, sen har jag vänt med 3 lm. Blomman finns mönster på här: http://bautawitch.se/2013/03/31/diy-virkade-rosor/
 
På bältet och armbandet har jag gjort 2 st-grupper. 
 
Ja det var en härlig och riktigt lugn och fin julafton hemma hos Bergatrollen. De små lekte så bra ihop. Men Tomten var väl inte helt populär hos alla. Lilla Maja tyckte att han nog bara kunde ställt påsen och dragit iväg med sina vattenscootrar igen. För snön uteblev. Men vår eminenta tomte hade en plan för det. Så vattenscotter finns numer i hans garage av fordon och renar :) 
 
Och ni leker väl julklappsleken. En bra avslutning på en alldeles jättefin dag, för vuxna. Inga dyra saker, men välanvända. Att i mesta möjliga mån sluta köpa en massa dyrt bjäffs som bara blir inskickade i skåp, och i stället lägga några kronor på billiga nyttoprylar, eller roliga saker, känner jag är mycket mer givande, både för plånboken och trivseln och glädjen.
När vi spelar detta spel, lägger vi alla paket i en hög. Man väljer att 1 eller 6 på tärninger ger en glädjen att få ta ett paket ur högen. Har man redig tur kan det bli en präktig hög. När högen i mitten är slut, öppnas paketen för desom fått några, och man ställer in klockan på en okänd tid, för hur länge spelet ska pågå. 1 eller 6 gäller som frihet att håva in fler paket. Men nu gäller det att ta av de prylar man vill ha. Bara ett paket/slagen 1:a eller 6:a. Nu är det ett hjärtligt krig. Får du en 1:a eller 6:a så får du ta ett paket av vem du vill.Och ni ska veta att tärningen snurrar fort. För nu gäller det att få och behålla det man vill ha. En del får massor, nån kanske inget, andra får nån paket. Men oj vad det är roligt. Inga dyra paket, men spänning som ger oss gamla lite fart i omloppet :) Jag älskar det verkligen. Hoppas ni fått en fin och önskad jul, så som ni själva önskat. I år hade vi alla tre små flickorna ihop och grabben med sin tjej. 10 dagar har vi camperat ihop. Kalas och träffar med mycket folk, mycket mys med lilla Kråkan har det blivit. Nu är de hemma i Kalmar igen. Men Skypen finns och den används flitigt. 
Vi ses snart igen Kram
Eva B
 

Pysselkorgen

En liten korg, med blandning av handarbete, recept och livsfunderingar. En alldeles vanlig liten öppen dagbok från mej till dej . Och jag blir väldigt glad av ett tecken från just dej, som läser här. Så välkommen till mej <3

RSS 2.0