Det syltas och geléas och läggs in gurka

 
Åh, hej igen. Så längesen. Och det finns ursäkter för att det dröjt. Men om fjorton dagar kommer sonen i huset. Och då får jag den hjälp som behövs, för att både kunna skypa, och ladda upp bilder. Min gamle dator blev så seg till slut, att jag var nödd och tvungen att införskaffa en ny  för att ens få nått gjort. Så bilderna kommer genom inlägg från mitt intagram. Ja, jag får ta lite genvägar.
Men vet ni, jag stickar så spetorna glöder. Och garaget har blivit tömt. Vi har fått sån ovärderlig hjälp, så den tog vi tacksamt emot. Men handrarbetet blir ju svårt att lägga in just nu. Ja ni vet, jul och så där :).
Men jag har fina vänner och släkt runt mej. Och de förser mig med naturens goda. Vad sägs om plommon?? Svårt att spara dessa guldbollar en längre stund, då de gärna vill ruttna . Men håll i er. Det finns räddning för dem, och oss som älskar denna supergoda frukt. Och här ska ni få ett recept som ger livet en extra krydda. 

Plommonsylt:

6 dl urkärnade plommon
1 kanelstång
1 krm vaniljpulver
2-3 dl syltsocker

Skär de urkärnade plommonen i skivor.
Blanda i resten ingredienser i en kastrull och koka upp menas du rör.
Låt sedan koka sakta i 20-30 minuter.
Häll upp i glasburkar.

Supergott till Turkisk yoghurt. Jag älskar det . Finns ytterligare tips på vad det kan användas till:
Det hittar ni här 
 
 


Och som inte det goda vore nog. En annan vän på jobbet hade massor av vindruvor. Här kan man välja att äta så det står i fyra hörn. Eller tänka ett steg längre. För har nån av er någonsin hört talas om vindruvsgelé  ? Det hade sannerligen inte jag. Och hujeda vad det var gott. Passar till allt som gelé passar till. Och alldeles förfärligt görenkelt att göra. Och du har dessa läckergoda druvor lääääääänge <3. Receptet kommer här :
 1 Kg vindruvor ( ca 2 l )
4 dl vatten
9 dl syltsocker

 

Gör så här

 1. 1. Skölj druvklasarna. Rensa druvorna från klasarna och mät/väg upp 2 liter /1 kg rena bär. Koka bär o vatten ca 10 min. Mosa sönder bären mot grytans kant. Häll massan i silduk med skål/kastrull under. Låt självrinna i 30-40 min. Mät saften o häll tillbaka i ren gryta. Tillsätt syltsocker o ev. gelésocker. Rör om o låt stormkoka i 1 min. Gör geléprovet: Häll lite gelé på ett fat. Dra ett finger genom massan. Rinner det ej ihop utan kvarstår "benan", så är det klart. ( jag gjorde inte geléprovet, det funkade ändå)
 2. 2. Skumma väl. Blanda 2 tsk Atamon med 1 dl varmt vatten och skölj burkar o lock med det. Häll upp gelén i burkarna o sätt på locken.
Här (länk) hittar ni receptet
 
 
Så himlagott <3
 
 
Och så har jag lagt in riktig Västeråsgurka. Men ingen bild på det. Men jag använde " Västeråsreceptet" även till vanlig slanggurka. Hua mej så gott det blev. Här är det receptet :
 
 1. Lägg gurkorna i kallt vatten och borsta gurkorna rena.
 2. Skär gurkorna i skivor och lägg i en burk, varvat med dillkronor, pepparrot, senapsfrön och vitpeppar.
 3. Koka ihop ättika, socker och vatten till inläggningslagen i cirka 10 minuter.
 4. Slå därefter den kokande lagen över gurkorna.
 5. Låt svalna och sätt sedan på lock.
 6. Förvara burken i kylskåp, efter en vecka är gurkan klar att ätas.

  Det jobbigaste var att vänta en vecka. Men det är det verkligen värt. 
  Så ut i världen nu, och ta vara på allt det goda som nästan är gratis. För det är så härligt att fylla skåp, och sen kunna ta fram och veta att man har gjort allt det goda.
  Lev väl, ät gott och.....kram <3
  Eva B
 

Pysselkorgen

En liten korg, med blandning av handarbete, recept och livsfunderingar. En alldeles vanlig liten öppen dagbok från mej till dej . Och jag blir väldigt glad av ett tecken från just dej, som läser här. Så välkommen till mej <3

RSS 2.0