Handledsvärmare, 1:a paret ut Sockstickmaskin

     Hej
Ja, jag fick till ett par handledsvärmare i sockstickmaskinen. Rosa Acrylgarn, med vit merciserat bommulsgarn som jag virkat kanterna med. Och visst blev det ganska ok, för att vara det första alldeles egna paret jag gjort.  Och på dessa har jag också lärt mej en hel del, som man inte ska göra. Och vad som är upp oh ner, när jag tittar och försöker komma ihåg. Så här finns nybörjarfel som gör dem alldeles speciella :)
Men jag är nöjd. Tror det får bli ett par till, fast med tumhål. Försökte få till det på dessa, men.... resultat: en tråd som löper omotivert på insidan. Men det syns inte på utsidan. Så i det här fallet.... utsidan som räknas ;)
 

Och här finns det ju inget regelrätt stickmönster för stickor. Men med maskin, så har jag gjort följande: 
Maskstorlek 10
Alla nålar i cylinder ( 1111..)
Lägg upp varv med skräpgarn
Sticka ett varv med stickgarnet du ska använda
Virka sen alla maskorna så de låser sig ( ej rafflar upp sej vid borttagning av skräpgarn)
Sen 2 varv ytterligare med 1111...
Montera av var tredje nål från cylindern =110110110110... och fluýtta över 0:ans maska på närmaste vänster nål.
Sticka 75 varv 110110....
Montera tillbaka de borttagna nålarna, och sticka 5 varv. Dra ut rejält med garn för att
virka så maskorna låser sig, och mata in skräpgarn vid markering på höger sida.
Sticka ca 10 varv, lyft av tyngd och klipp av garn och sticka loss arbetet.
Tag bort skräpgarn och virka kant enligt fölande:
 
Nederkant mot arm =1 fm i varje maska, klipp av tråd och fäst.

Övre kant, mot handen= 1 fm i varje maska varvet runt, 1 sm i första fm.
1 st som du fäster i 3.e fm från sm. Varje grupp består av 3 st , 1 picot ( 3 lm, 1 fm i första lm) 3 st.
Hoppa över 2 fm, 1 fm i nästa fm.


Nu raskt över till nästa par
 
 
 
 
 
 
 
Snart ses vi igen, och till dess.........  Ja kram så länge 
Eva B

 
 
 

Fortsättning på sockstickmaskinsäventyret

Men åh, jösses vad jag är nöjd :) Äntligen har jag, med mycket stöd av min fantastiska lärarinna, fått till ett par strumpor i goaste tunna ull. Och jag hoppas verkligen det blir flera gjorda.
Men det är inget jag är säker på att fixa för egen del än. Så jag får knevla vidare med hjälp. Men övning ger färdighet.
Och jag ska på egen han försöka mej på lite stickning, med enbart cylindernålarna. Allså ingen resårstickning. Där är det mer moment. Men man får ta det i lagoma doser.
Men jag är så nöjd. Och mönster..... jag har bara lyssnat på min ledsagare " 5 varv skräpgarn, 75 varv resår....." och gjort som hon sagt. Och även skrivit, så lite ska jag plocka med själv. Jag är så nöjd :)
 
 
 
 


 
Men vi ses snart igen. Kram Eva B
 
 

 
 

Här kommer..... Lite loppis och lite återbruk

God kväll i stugorna. I dag släppte jag loss den sträkta tröjan, och jag tror det blev rätt ok. Så här kommer Pippi Långstrump i vårfärger då kanske...Mönstret hittade jag här. Så roligt och lätt att virka. Men jag får väl se om nån unge kan få plats i den.
 
 
 
Närbild på virkningen
 
Lite loppisfynd blev det i helgen också. Denna jättegulliga nåldyna. Tyget var illa medfaret, men 4 kvadratcentimeter, fanns i mina gömmer så det löste jag snabbt. 10 :- tack för det :)
 
 
 
Och återvinning av gamla pennskal. Trötta eller rent av döda pennors skal, fick bli kraftigare omtag om de tunna virknålar. Och genast blev det lättare att virka. 
 
 
 
Som vanligt kommer frågan.... Vad göra när tröjan är klar???? Hmmm, jag dyker ner bland garnen och ser vad jag hittar. I morn fortsätter äventyret med den andra strumpan, som stickas på maskin. Och när den är klar, kommer paret att visas. Oj jisses vilken bra lärare jag har :) Nu blir det farmen en stund innan kudden ropa. Vi ses snart igen
Kram Eva B
 
 
 
 
 
 

Från nutid till dåtid, en husmors levebröd. En strumpstickmaskin

 
Hej
Ja, nu ska jag ta tag i denna biten. Och i morgon drar det igång. Min vän och tillika morgondagens kursledare, ska hjälpa mej rätt på banan igen. Ska bli så roligt. Och om det blir mer än bara en trasselkludd, så kommer jag tillbaks till ämnet "färdiga alster på stickmaskin" om ett tag. Och det går att få till mer än bara strumpor.
 
 
Men förr i tiden var detta en utfyllnad för hushållskassan. Husmödrar köpte dessa för 300:- i det tidiga 1900-talet. Och för att få denna maskin att betala sej, så var de tvugna att sticka 600 par strumpor. Man sa att en hemmafru skulle kunna klara av ett dussin (12 par) om dan. Således skulle maskinen vara deras inom ungefär 2 månader. Men en hemmafru hade ju så mycket mer att göra. Det kan ju vi alla skriva under på, vilket vi är hemmafruar, eller hemmamän.
Fast jag hade nog inte tänkt mej utfyllnad i kassan. Utan mer som en hjälp till alla mina älskade näras värmade av fötter. Jag brukar sticka mellan 15-20 par varje jul, och även några par under andra delar av året. 
Ja, vi får väl se vad veven, nålarna och garnet håller. Jag är laddad för detta :) Vi ses snart igen
Kram Eva B
Men
 
 

Pysselkorgen

En liten korg, med blandning av handarbete, recept och livsfunderingar. En alldeles vanlig liten öppen dagbok från mej till dej . Och jag blir väldigt glad av ett tecken från just dej, som läser här. Så välkommen till mej <3

RSS 2.0