Virkat, det är så fint

Nu har hon gjort det igen. En alldeles underbart fin löpare med stora rosor. Finaste mormoster Pippi, 88 år är så noga med sitt handarbetande. Synen börjar svika, men hon kämpar med förstorningsglas och en kropp full med vilja. Och då blir det så här jättefint <3 Tack snälla du för alla fina saker du gjort för och till oss <3
 
 
 
 
 
Mönstret är från en virkbilaga ur en äldre veckotidning. Och då vet alla vad som gäller....... ingen delning av mönster.
I skrivandets stund är mormoster lite krasslig. Men en vistelse på sjukhus, penicilin och översyn så kommer krafterna åter. Den förkylning som gått i vinter var elak både mot unga och gamla. Och ibland hamnar den nånstans och biter sig kvar. Så gott att det finns medikamenter som kan avhjälpa sånt. Så en stor "kryapådej-kram " härliga mormoster.
Vi ses snart igen
Kram Eva B

Återbruk och andra användningsområden, än det tänkta :)

Hej 
Ja nu är första etappen av tre, klart. Lapptäcke från en vänns mammas tyggömmor blev klart i torsdags. Och en baksida blev till av en flisfilt. Det ska bli två täcken till, till möblerna i hennes uterum. Gott att vira in sej i när man gärna vill sitta där i det ljusa härliga rummet, men det kanske kan bli en anings kyligt, sena kvällar. 
Detta är bara gjort av enkla rutor ca 20 x 20 cm. sen kantat med en remsa från något tyg som ingått i täcket. Det största jobbet är nog när kanten skulle sys för hand, på baksidan. 
 
 
Här syns kantbandet.
 
 
Och baksidan med flisfilt och den handsydda delen av kanten
 
 
Och som tradition och en önskan, så ville huskocken ha ett ljus av servetter han köpt. I löndom satt jag i min vrå och decopagade det, lagom klart till påsken.
 
 
Och jag måste visa det senaste tillskottet av uppdatering av mitt redan så fina kök. Som av en händelse och en önskan sen många år om nya köksstolar.... dessa raringar sprang vi på, på loppisar. Och där de stod, sa de mig " det är vi som ska hjälpa er genom fika och middagar" Jaa, de blev så fina. Dynorna hade sett sina bästa dagar. Så en gardin från längesen som inte använts under många år, fick se sin glans dagar igen. Jag är så himla nöjd. Bara plocka bort det gamla, klippa till det nya, häfta fast, putsa upp stolträverket med teakolja, limma fast tassar under stolsbenen. Så nöjd. Det var det som saknades köket för komplett känsla. Och det blev de finaste stolarna, till en bråkdel av priset för nya, masstillverkade opersonliga stolar. 
 
 
Med detta sagt, så kan jag bara önska er alla en alldeles härlig och fin påsk. Nu stormar vi rakt in i våren, med allt vad det innebär, med pollen, sol, värme, regn, åska, och mycket utevistelse i naturen. Vi ses snart igen
Kram Eva B
 
 
 
 
 
 

Virka, det är livet det :)

 
För länge sen, sisådär för 47 år sen, satt jag brevid min mormor. Det var där jag hittade koden till luftmaskor och fastmaskor och stolpar i olika valörer. Glädjen när jag hittade den, fann inga gränser. Och jag rusade till bästa vännen, med virknål och garn i högsta hugg. Sen dess har garn alltid varit en del av min terapi i livet. Så avkopplande, kreativt och skapande. Ibland blir det bara en test, som förtjänar ett liv i mörker. men ibland kan det också få en funktion.
Mormor var otroligt duktig med garn och stickor eller virknål. Och många var de, som fick ta del av hennes enorma intresse för just garn. 
Stundtals har jag inte handarbetat, för ibland är det bara så. Men i nästa stund så poppar en idé upp. Ock garn finns ju.
Idag finns inte mormor vid min sida. Men hennes syster, älskade mormoster Pippi finns. Och hon har också koden till handarbetet. Jag ska säga att de fingrarna valsar frisk med virknålen. Hennes bevingade ord om att få hålla på med handarbete är : "du vill väl inte att jag ska bli tokig". Åh, nej, en tokig mormoster gör ingen lycklig, eller...... Ja, hur som helst, jag vågar inte prova på att skapa en tokig mormoster.
Så i takt med att saker jag tänkt få virka, hamnar i hennes flinka händer så blir det många fina saker. Ibland får vi slå våra "kloka" huvuden ihop. För hon tänker på sitt sätt, och jag har ju mitt huvud att ta hänsyn till. Ja, ingen av oss vill ju bli tokiga ;)
Nu lagom till påsk har hon virkat klart allt detta. Ska tilläggas att hon nyss fyllt 88 år, och att synen börjar bråka med henne. Men jisses så fint det blev. Hon har virkat 2 stycken gardinkappor på 150 cm/st, 4 omtag och löpare till bordet. Ska tilläggas att de tavlor ni ser mellan fönstren också är gjorda av henne och hennes lille gubbe. Så köket blev i gammelrosa, till de i övrigt vita skåpen. Så fint, och jag är så glad. För det blev precis som min tanke. Så ingen av oss kommer bli tokiga ( i allafal p grund av detta fina jobb <3 )
 
 
En avslutande spetskant som jag hittade på, för att få en fin kant som blev lika lätt som resten av arbetet.
 
Gardinen hade ingen uppsättningskant. Även den kom till i efterhand.
 
 
Vår och sommarkök <3
 
En fin löpare med vacker rosslinga
 
 
Även vardagsrummet fick sej en löpare. Den ser ut som samma färg som i köket. Men denna är ceris, och helt underbart fin till det mörka träslaget 
 
 
Nu kanske ni tror att jag släpper mormoster vind för våg efter detta, för att bli tokig? Nä, sån är inte jag. För har man hus, och världen skapar garn och jag har en uns inkomst.....ja då kommer det att finnas garn, och idéer. Och de flinka fingrarna håller på med något fint till vårt badrum. Men det får ni se en annan dag, för det är just nu i prosessens vagga. Ett litet samtal här om dan sa mig att det är i görandets stund. Så väl mött <3
Kram Eva B
 
 
 

 
 
 
 
 
 

Pysselkorgen

En liten korg, med blandning av handarbete, recept och livsfunderingar. En alldeles vanlig liten öppen dagbok från mej till dej . Och jag blir väldigt glad av ett tecken från just dej, som läser här. Så välkommen till mej <3

RSS 2.0